W zaściankowie

Kuchennie

Zupa dyniowa i inne przysmaki.

https://lh5.googleusercontent.com/-ml9vX571cn8/VCY19-JPgAI/AAAAAAAAItU/79Wy6R_cnvU/w440-h339-no/DSCN3076.JPG

Jesień oznacza, że na wielu stołach pojawi się zupa dyniowa, dżem z dyni, dyniowe racuchy itp.

U nas dziś to pierwsze czyli: ZUPA DYNIOWA.

Przepis jest autorski. Z dwóch przepisów, które znalazłam w internecie zmiksowałam jeden.

Przystąpmy więc do sporządzania receptury.

 

Potrzebujemy:

- dynia ok 1,5 kg (Wszystko jedno jaki rodzaj dyni. Polecam zmieniać, bo każdy rodzaj inaczej smakuje.)

- bulion warzywny lub warzywno-mięsny 300  ml

- mleko 100 ml

- gałka muszkatołowa

- sól 

- pieprz

- czosnek 2 ząbki

 

Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Gotować, aż dynia będzie miękka(ok 15-20 min) . Dodać szczyptę mielonej gałki, sól, pieprz, rozdrobniony czosnek. Gotować jeszcze 5 min. Zmiksować. Podawać z prażonymi pestkami dyni, startym serem, grzankami lub tak jak my dziś z groszkiem ptysiowym. 

https://lh6.googleusercontent.com/-L0zKM8OAn4o/VCY1_8bBNMI/AAAAAAAAIts/xGfNP5WtYKU/w391-h373-no/IMG_0067.JPG

 

****************

 

W albumie z kulinarnościami znalazłam stare zdjęcia, do których nie dopisałam przepisów. Nadrabiam teraz ten brak. Przygotujcie się więc na: Dżem z dyni oraz DYNIOWE RACUCHY.

 

DŻEM Z DYNI

 

Potrzebujemy:

- dynia (w zasadzie niezbędna do wykonania potrawy) ok 1 kg

- cukier 1 kg

- sok z 2 cytryn

- imbir mielony 1 łyżeczka

- kilka goździków 

 

Obraną i pokrojoną dynię (pozbawioną pestek i gąbczastego miąższu) zalać niewielką ilością zimnej wody. Dusić aż się rozgotuje. Przetrzeć przez sitko, dodać wszystkie składniki i smażyć na niewielkim ogniu do gęstości dobrej, kwaśnej śmietany. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. To co się nie zmieściło ostudzić i zajadać np. z chlebem. 

 

https://lh6.googleusercontent.com/-ZPUDbWHui34/VCY1_6r2nII/AAAAAAAAIto/jZ9jbivRt0Y/w174-h191-no/Zdj%C4%99cie0491.jpg

 

https://lh4.googleusercontent.com/-M1EvGOS99os/VCY19nOrCdI/AAAAAAAAItY/2gsW2b_oaFA/w248-h373-no/DSCN3090.JPG

 

 

DYNIOWE RACUCHY

 

Potrzebujemy:

 

- dynia ok 1/2 kg

- 2 jajka

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka margaryny

- 4-5 łyżek mąki 

- olej do smażenia

- 1/2 szklanki śmietany

- 2 łyżki cukru pudru

 

Dynię obrać, usunąć pestki i gąbczasty miąższ. Twardą część dyni zetrzeć na tarce warzywnej. Dodać żółtka utarte z cukrem i margaryną. Wymieszać. Dodać powoli mąkę i ubitą na sztywno pianę z białek. Smażyć na silnie rozgrzanym oleju. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem. Proponuję też spróbować je na ostro z jakimś pikantnym sosem. 

 

https://lh4.googleusercontent.com/-WnBdWLrdKlM/VCY190DHSKI/AAAAAAAAItc/lxDl-HXUBu0/w434-h324-no/DSCN3114.JPG

 

Dwa ostatnie przepisy (z drobnymi modyfikacjami) pochodzą z kartek z przepisami wydawanych w latach 80-tych ubiegłego wieku przez KAW.